coronavirus-3992933.jpg

Corona heeft ons allemaal hard getroffen, maar buiten-sporters mogen weer aan de gang.
Speciaal voor alle getroffen sporters biedt Rennerz Sport & Event Timing de gelegenheid om met haar professionele apparatuur jullie trainingsprestaties te laten meten.
Voor een speciaal clubtarief meten wij je individuele trainingsprestaties. Als specialist en gewaardeerd partner in de wielersport benadrukken wij dat deze aanbieding vanzelfsprekend ook geld voor andere sporten!

Rennerz komt naar je toe, bijna overal inzetbaar, uiteraard houden we ons aan de RIVM richtlijnen. 

Sporten voor volwassenen

Gaan trainingen en sportwedstrijden door voor volwassenen?

Volwassenen mogen vanaf 11 mei hun sporttrainingen in teamverband op de club en in de openbare ruimte hervatten, er moet dan 1,5 meter afstand worden gehouden. Daarnaast moeten de hygiëneregels van het RIVM in acht worden genomen. Let op, kleedruimtes en kantines blijven gesloten.

Competities mogen voor 1 september geen doorgang vinden, ook voor de buitensporten niet. 

Kan ik als volwassene op sportaccommodaties terecht om te sporten?

Vanaf 11 mei mogen de sportaccommodaties de trainingen buiten weer hervatten. U kunt bij de sportclubs informeren welke trainingen worden aangeboden en of u kunt deelnemen.  

Sporthallen, squashbanen en andere indoor sportaccommodaties blijven gesloten. Ook de kleedkamers en kantines bij buitensport accommodaties blijven dicht.

Gaat mijn bootcamp-, kickboks- of yogacursus onder leiding van een instructeur in het park door?

Vanaf 11 mei mogen deze activiteiten weer opgestart worden. Infomeer bij uw sportaanbieder welke lessen gegeven worden en onder welke voorwaarden u kunt deelnemen. Volwassenen mogen weer in de buitenlucht trainen. Ook hierbij gelden de algemene hygiëneregels van het RIVM en dient er 1,5 meter afstand gehouden te worden.

Is het de bedoeling dat sportaccommodaties hun terrein ook openstellen voor mensen die geen lid zijn van de club?

Het kabinet heeft opgeroepen om ook mensen te ontvangen die geen lid zijn. Het verschilt per sportaanbieder of dit ook mogelijk is. Meld u bij de sportaanbieder om te zien welke mogelijkheden er voor u zijn. NOC*NSF en de sportbonden laten via hun websites weten  hoe het sporten op een veilige manier kan. Bekijk het Protocol verantwoord sporten kinderen en jeugd op de website van NOC*NSF.

Ik wil graag met vrienden of bekenden samen sporten in de buitenlucht. Op welke manier kan dat veilig?

Houd minimaal 1,5 meter afstand.

Blijf binnen wanneer je last hebt van neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn en hoesten of verhoging of koorts. 

Zoek geen risico’s op waardoor je bent aangewezen op medische hulp (bijvoorbeeld door een ongeval). 

Ga niet samen sporten als u in een risicogroep valt. 

Bij sporten zoals fitness is 1,5 meter afstand houden mogelijk. Waarom mag dit niet?

Binnen sporten is nog niet toegestaan omdat bij het sporten aerosolen vrijkomen, binnen vormen deze een risico voor de verspreiding van het virus. Daarom mag voorlopig alleen in de buitenlucht gesport worden.

Is het de bedoeling dat kinderen die geen lid zijn van een club ook op de sportaccommodaties mogen komen sporten? 

Ja, kinderen en jongeren moeten zoveel mogelijk de kans krijgen om mee te doen. Ook als ze geen lid zijn van een vereniging.  NOC*NSF en de sportbonden geven aan hoe kinderen veilig op sportaccommodaties kunnen sporten. Bekijk het Protocol verantwoord sporten kinderen en jeugd op de website van NOC*NSF.

Is het de bedoeling dat sportaccommodaties hun terrein openstellen voor kinderen die geen lid zijn van de club? 

Ja, het uitgangspunt is dat kinderen en jongeren zoveel mogelijk de kans krijgen om mee te doen, of zij nu lid zijn van een vereniging of niet. Het is aan de vereniging om hiermee aan de slag te gaan. Via de kanalen van NOC*NSF en de sportbonden wordt gecommuniceerd hoe het sporten op een veilige manier kan.

Kunnen sportbegeleiders, buurtsportcoaches en trainers zich laten testen?

Ja, dat kan. Bekijk de veelgestelde vragen over testen op het coronavirus.

Kan ik contributie of lesgeld terugvragen van mijn vereniging of fitnessclub of andere sportaanbieder?

Dat ligt aan de afspraken die u met uw vereniging of club heeft. Informeer daarom bij uw sportaanbieder welke afspraken er zijn rondom de contributie of het abonnementsgeld. 

Wanneer kan ik weer gewoon sporten zoals ik dat zelf wil?

Het is nog onbekend wanneer iedereen weer kan sporten op de manier waarop we gewend waren. Wel zijn georganiseerde sporttrainingen voor volwassenen vanaf 11 mei toegestaan, wedstrijden en competities niet. Daarbij gelden wel aanvullende spelregels, houdt 1,5 meter afstand. Wanneer alles weer normaal wordt, hangt af hoe het virus en de verspreiding daarvan zich ontwikkelt. 

Wordt het virus doorgegeven als ik dezelfde sporttoestellen als een rekstok of bank gebruik?

De kans dat u besmet raakt doordat u een sporttoestel en sportattributen aanraakt, is heel klein, maar niet uitgesloten. Wel neemt het aantal virusdeeltjes heel snel af buiten het lichaam. Desinfecteer sportmaterialen en was regelmatig uw handen wassen. Een oppervlak dat mogelijk besmet is, kun je eenvoudig reinigen met een gewoon schoonmaakmiddel.  

Buiten het lichaam kan het virus maar kort overleven. Hoe lang het virus op sportmiddelen overleeft, hangt af van het materiaal, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Zo overleeft het virus in het algemeen beter op harde en gladde materialen zoals plastic, metaal en glas. En minder goed op poreuze oppervlakken zoals papier en karton.

Kan ik nog bridge spelen, schaken of andere denksporten doen?

Het advies is om dit niet te doen. Veel van deze denksporten vereisen dat deelnemers aan dezelfde tafel zitten en dat is in veel gevallen binnen 1,5 meter. Daarnaast worden de materialen (speelkaarten, stukken) vaak doorgegeven waardoor het risico op besmetting vergroot wordt.     

Denksporten lenen zich echter wel goed voor digitale varianten. Via internet zijn vele mogelijkheden, zo raadt de Bridgebond Stepbridge aan. Ook voor andere denksporten zijn diverse applicaties beschikbaar. Zo verwijst de schaakbond voor jeugd naar de online jeugdschaakclub Schaakmatties.

Moet ik ook afstand houden als ik sport met dieren? Kan ik de hond nog uitlaten en paardrijden?

U kunt uw hond uitlaten of met uw paard buiten rijden, als u de corona-maatregelen toepast: 

Was uw handen vaak met water en zeep

Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog

Gebruik papieren zakdoekjes

Schud geen handen

Houd 1,5 meter (2 armlengtes) afstand van elkaar

Ik wil gaan zwemmen, surfen of varen met mijn bootje. Op welke manier kan dat veilig?

Net als voor andere sporten in de buitenlucht geldt: houd minimaal 1,5 meter afstand. Vermijd risico’s waardoor u medische hulp nodig heeft of gered moet worden.

Hoe zit het met sportevenementen en activiteiten na 19 mei, gaan die wel door?

Voorlopig gaan sportactiviteiten en sportevenementen niet door. Pas als het coronavirus verder onder controle is, zijn sportevenementen en sportactiviteiten weer mogelijk. Evenementen waarvoor een vergunning nodig is of die de organisatoren vooraf moeten melden, zijn in ieder geval tot 1 september verboden.

Kan het virus doorgegeven worden via zweet?

Het virus wordt niet via zweet doorgegeven. Door hoesten en niezen komt het virus uit neus, keel of longen naar buiten. Via kleine druppeltjes komt het virus in de lucht. Daarom is het van belang om 1,5 meter afstand van elkaar te houden.

Ik heb een kaartje voor een sportwedstrijd. Kan ik mijn geld terugkrijgen als die niet door kan gaan?

Als u een kaartje heeft voor een sportwedstrijd dan kan u uw geld terugvragen. Organisatoren kunnen u een voucher of tegoedbon aanbieden. Hiermee kunt u later een wedstrijd bezoeken. Hiermee proberen organisatoren uit grote financiële problemen te komen. 

Meer informatie vindt u op de websites Bewaar Je Ticket en Save your ticket (Engels)

Ik heb mij ingeschreven om aan een sportevenement deel te nemen. Kan ik mijn geld terugkrijgen als dat niet door kan gaan?

Dat ligt aan de voorwaarden. Neem daarvoor contact op met de organisator van het evenement.

Zwemmen in open water

Kan ik de zwemlocatie voor natuurwater in mijn omgeving bezoeken?

Zwemlocaties in de natuur, zoals recreatieplassen en meertjes zijn sinds 1 mei geopend. U mag er gebruik van maken als u rekening houdt met de volgende spelregels:

Vermijd drukte.

Houd 1,5 meter afstand, ook in het water. Geef elkaar de ruimte.

Betaal contactloos, dus niet met contant geld.

Blijf thuis als u verkoudheidsklachten heeft, ook als het maar lichte klachten zijn.

Volg de aanwijzingen op van personeel en toezichthouders.

Houd er rekening mee dat de douches en toiletten bij zwemlocaties gesloten zijn.

Kan ik weer naar het zwembad om vrij te zwemmen of voor zwemles?

Ja, zowel binnen- als buitenzwembaden zijn geopend. In tegenstelling tot andere sportaccommodaties zijn bij zwembaden de kleedruimtes wel geopend. Zwembaden zullen extra maatregelen nemen om alle hygiënemaatregelen van het RIVM goed na te leven en het virus geen kans te geven binnen het complex. Bovendien dienen bezoekers de 1,5 meter in afstand in acht te nemen in en uit het water. Kinderen tot en met 12 jaar hoeven geen 1,5 afstand te houden in en uit het water. 

Steunpakket sport

Waarom is er een steunpakket voor de sportsector nodig?

Het sluiten van de sportclubs heeft (financiële) gevolgen voor de sportsector. Competities zijn vroegtijdig beëindigd, trainingen gestaakt en kantines zijn gesloten. Hierdoor lopen sportverenigingen inkomsten mis, terwijl de huur of kosten van de accommodatie wel doorlopen. Omdat sportverenigingen niet altijd in aanmerking komen voor de brede regelingen die het kabinet voor ondernemers open heeft gesteld, heeft het kabinet een steunpakket specifiek voor de sport samengesteld. Dit met als doel dat sportclubs straks weer hun deuren kunnen openen voor alle Nederlanders.

Hoe ziet het steunpakket eruit?

Met een bedrag van 90 miljoen euro wordt voor alle sportverenigingen de huur kwijtgescholden voor de periode 1 maart 2020 – 1 juni 2020 (3 maanden). Deze financiering loopt via de gemeenten omdat deze degenen zijn die de huur van sportverenigingen innen.

Daarnaast stelt het kabinet 20 miljoen euro beschikbaar voor amateurverenigingen die de accommodatie zelf (gedeeltelijk) in bezit hebben. Per vereniging is eenmalige tegemoetkoming van maximaal 2.500 euro beschikbaar. Dit geld is bedoeld voor verenigingen die geen aanspraak maken op het algemene steunpakket van de Rijksoverheid.

Waar kunnen amateursportverenigingen terecht voor kortlopend krediet?

Door de coronamaatregelen kunnen sportverenigingen in liquiditeitsproblemen komen. Omdat zij gezien hun specifieke bedrijfsvoering niet altijd bij banken terecht kunnen voor kortlopend krediet, ontvangt Stichting Waarborgfonds Sport (SWS) 10 miljoen euro om de sportsector te ondersteunen. Met dit bedrag kan SWS meer waarborgen afgeven aan amateursportverenigingen zodat zij toegang krijgen tot kortlopend krediet. Let op, dit betreft niet de regeling over de kwijtschelding van de huur maar enkel over het aanvragen van kortlopend krediet. 

 t